Nordiska Mästerskapen 2010

Årets Nordiska Mästerskap gick av stapeln i Norge, Lilleström, i samband med Nordisk Vinnare-10 den 27-28 november.
Jag hade fått äran att vara en del utav det svenska landslaget efter att ha kämpat så hårt under året. Eftersom detta var mitt sista år som Juniorhandler så kändes det extra viktigt! När förfrågan äntligen kom, ställdes allting annat åt sidan. Jag skulle ge allt!
Vi var fyra duktiga tjejer som blivit uttagna för att representera Sverige, både i lag men även individuellt; Det var jag, Josefin Blom, Linnea Sandberg samt Sandra Norén Wallin.

Resan mot Norge började på fredagen, vi samåkte med Josefin och hennes mamma Gun-Mari. Eftersom finalen utav Juniorhandlingen inte gick förrän på söndagen så tog vi med oss vår leonberger Yummie för att ställa henne då det var en bra domare i rasen. Grupp-2 gick på lördagen så vi kunde i lugn och ro gå runt och titta och vara sociala mot alla man stötte på men också koncentrera oss på att försöka vinna titeln NORDJW-10 med Yummie - som vi senare gjorde!!!

Vår coach för året var erfarna och duktiga Cindy Pettersson. Hon är inte bara en exteriör domare på många raser utan hon är även med i Juniorhandling kommittén, vilket kändes extra bra att ha en kunnig vuxen som var intresserad på riktigt utav att hjälpa oss och visste vad det handlade om!
Hon och vi fyra tjejer hade blivit inbokade på det hotellet som låg i samma byggnad som utställningen, medan föräldrarna, förutom mamma och Gun-Mari som fann ett rum, fick sprida ut sig på andra ställen då det redan var fullt på hotellet.

På lördagskvällen var det dags för middag med resten utav de nordiska länderna; Hemlandet Norge, Finland, Island samt Danmark. Många utav tjejerna samt killarna kände man igen sen tidigare - både i rasringarna med även självklart genom Juniorhandlingen runt om, bland annat Världsutställningen i Danmark samma år. Det var inte förrän då när man träffade alla som det började pirra i magen, att det var nu det gällde!
Vi fick även under middagen reda på vilken ras man skulle få dagen därpå. Jag hade tur och fick mitt första val; Portugisisk Vattenhund! Mina två andra val var Lagotto Romangolo samt Siberian Husky.
Vi gick och la oss tidigt den kvällen för att vara riktigt laddade till på söndagsmorgonen. Klockan nio skulle vi vara klara och på plats vid ringen för att få hundarna vi skulle ha för dagen.

Dagen var kommen! Jag och Josefin, vi sov tillsammans, vaknade innan klockan ringde och kände oss på topp!
Vi var på plats i god tid och vid klockan nio fick både jag och hon våra raser; Jag fick min Portugis och Josefin fick sitt förstaval Kerry Blue Terrier. Turen höll sig dock inte kvar då Linneas hund var försenad och Sandra hade inte tillgång till någon utav sina tre hundval utan fick ta en West Highland White Terrier istället. Linnea var tvungen att byta hund ett par gånger men sen fick även hon den hunden hon bett om; en Welsh Corgi Pembroke.
Det var inte bara Sverige som hade problem med hundar, minst en i varje lag saknade sina hundar då snöovädret som var utanför skapade förseningar. Så när klockan var tio, då Juniorhandlingen hade beräknats att starta, flyttade dom fram det till klockan elva istället. Vilket dock var positivt för mig då jag fick två timmar med min hund!
Hunden jag fick var en sexårig tik, flerfallig Världsvinnare, så hon var mer än vad att gå i koppel. Hon var samarbetsvillig redan från första stund och jag kände mig väldigt säker med henne.

Innan tävlingen startade så lottades det, i vilken ordning Sverige skulle in i varje grupp och även vilket nummer man fick. Sverige blev lottade att vi skulle in som femte tävlande i varje grupp, alltså som sist. Och sedan blev jag lottad att vara Sveriges tredje tävlande men eftersom jag redan haft så lång tid på mig med "Cyan", som min hund hette, så bytte jag startnummer med Linnea som egentligen skulle gå in i första gruppen.

Tävlingen började. Domaren för i år hette Michael Gadsby, kennel Afterglow, från Storbritannien.
Jag hade under veckors tid pluggat på rasen Portugisk Vattenhund, då man inte har någon aning om vad domaren kommer att fråga än - men självklart så frågade inte domaren någonting alls! Jag var för ovanlighetens skull inte nervös vilket gjorde mig väldigt självsäker under hela dagen, främst vid min individuella bedömning. Den gick som en dans och jag var väldigt nöjd med Cyan.
När alla grupper var klara kändes vi överlägsna, vi hade varit felfria!

Finalerna som började några timmar senare startade upp med Juniorhandlingen. Det gick till så att vi då gick in som en parad, land för land med vår landslagsledare i täten med landets flagga!
När Norge kom in exploderade läkaren, och tätt där efter när Sverige kom in så dog den, ha ha...
Vi ställde då upp oss som en uppfödargrupp för att invänta lag resultatet. Domaren hade redan bestämt sig innan finalerna började. På BRONS-platsen fick Finland ställa sig, som bestod utav tre tjejer och en kille varav den ena tjejen endast var tolv år gammal!
Sedan var det SILVER som skulle delas ut. "...Goes to Sweden!". GULDET gick till Norge! Även fast Silver är bra så var vi fortfarande besvikna, och inte alls lika glada som vi hoppats på. Men nu i slutändan är vi självklart tacksamma och glada över vad vi åstadkommit!
Efter fotografering i lag gick vi tillbaka dit vi stod, för att domaren sedan skulle göra en gallring utav dom han ville ha kvar till de individuella medaljerna. Han plockade ut en ifrån Danmark, en ifrån Island, en ifrån Finland och två ifrån Norge samt Sverige; Det var Sandra och Josefin. Jag och Linnea fick nöja oss och istället hejja på de andra.
Till slut blev placeringarna klara även där; BRONSET gick till Patrick Oware ifrån Norge, SILVER till Sandra Norén Wallin ifrån Sverige och GULDET gick till Viktoria Gill, även hon ifrån Norge! Josefin blev alltså top-7 med sin svåra terrier. Bra jobbat tjejer!

Trötta men belåtna bar vi oss sedan hemåt till Sverige igen i snökaoset som drog över oss. Sent på natten var vi hemma i Stockholm igen och somnade bums.

Jag kommer aldrig glömma denna helg och att ha fått representera Sverige på detta sätt!
Tusen tack till vår coach Cindy Pettersson som gjorde ett så bra jobb och inte gav upp på oss under helgen! Och tack till alla som hjälp till med sponsring och mammor som skjutsat. Tack även till Runi Kristiansen som lånade ut sin underbara Cyan. Men främst, tack till mina bästa lagkamrater Josefin, Linnea och Sandra!

 

Dragongårdens Kennel
Int Nord Lux Est Port UCH NV-07,08 SV-08 ESTV-08 LW-08 MW-08 KBHV-09 DV-09 WW-08,09,10
Isostar's MissMatch "Cyan"

Dragongårdens Kennel Dragongårdens Kennel

Dragongårdens Kennel Dragongårdens Kennel

Dragongårdens Kennel
Sverige

Dragongårdens Kennel Dragongårdens Kennel
Jag och Josefin

Dragongårdens Kennel Dragongårdens Kennel

Dragongårdens Kennel
SILVER TILL SVERIGE!!!

Dragongårdens Kennel
Fr.v.: Josefin, Sandra, Linnea, jag samt vår coach Cindy