Svenska Mästerskapen 2010

Svenska Mästerskapet gick som vanligt av stapeln på Stora Stockholm, numer bytt namn till Stockholm Hundmässa HUND2010, den 18-19 december.
Det här var mitt sista SM men jag kände mig ändå lugn och inte alls nervös, men ändå hade jag svårt att sova natten innan. Jag kände väl en viss press på mig eftersom det gått så bra under hela året och främst under de sista tävlingarna, så jag var ju tvungen att visa att jag verkligen var värd det här!

Årets domare var Marjut Peiponen från Sverige. Hennes man är en välkänd och duktig handler, men jag kände inte igen henne.
Tävlingarna började på lördagen klockan nio på morgonen.
Detta året var endast 41 stycken kvalade/anmälda, men det gjorde inte saken lättare. Dom som var där, var självklart ett hot för mig.
Innan vi kom dit hade vi blivit, genom inbjudan till SM:et,
indelade i sex olika grupper med fem-sex tävlande i varje. Jag hade inte turen på min sida och var utsedd till att starta i den femte gruppen, nackdelen men det var att vi även ställde leonberger den dagen och vi hade hundar i nästan alla klasser - främst i tikklasserna, så jag behövde verkligen vara där och hjälpa till. Som tur var fick jag byta med en tjej som egentligen var i första gruppen så jag var klar med första uttagen redan vid halv tio! Alla i min grupp gick vidare till kvartsfinal som skulle ske klockan ett så jag hade tid på mig efteråt.

När klockan slog ett, samlades alla vid Juniorhandling ringen igen, för att fortsätta tävlingen. Vi delades då in än en gång i tre olika grupper, för att visa våra färdigheter individuellt en gång till, genom t.ex. olika figurer. När det var klart togs alla kvarvarande in igen och hon gjorde en gallring till semifinalen, hon tog ut ungefär 20 stycken. Då var det dags att byta hundar. Jag fick en flatcoated retriever som utbyteshund, vilket jag faktiskt aldrig har visat. Dom kan ju vara väldigt speciella, mycket allerta och med en stor personlighet, men min var en cool en. Lätthanterlig men ganska seg. Det kändes i alla fall ganska bra, och efter en stund fick vi byta tillbaka till våra egna hundar igen.
Då var det dags för en gallring till finalen - Top-10. Jag kom med! Jag kände mig väldigt lättad och glad, men nu var det snart dags att ladda om inför finalen igen...

Klockan slog tre och det var dags att samlas ihop. Det togs lite bilder vid uppsamlingsringen medan vi pratade ihop oss och peppade varandra. This is it!
När alla tio finalisterna fått springa in i den stora ringen (Stockholms är den bästa under hela året, vilken känsla!) så fick vi göra fram-och-tillbaka. Ganska enkelt, men en sådan enkel sak kan lätt bli svår...
Efteråt skulle domaren Marjut ta det svåra beslutet att tacka av fem utav oss. Inte förrän då började jag bli riktigt nervös, jag kände hur mina händerna skakade, ha ha...
Jag klarade mig! Jag blev inte avtackad!!! Ett steg närmare att få representera Sverige på Crufts och Världs Utställningen 2011!

Årets joker hund kunde ingen komma på vad det var. Men när den väl kom igen, skrattade man lite inombords. Det var Boston Terrier! Som även var årets maskot för hela utställningen.
Jag fick en jätte söt liten brun tik. "Rut" kallades hon. Alla andras hundar var svarta och lite större, så min tik stack ut lite extra, vilket kan vara bra!
När vi blivit tilldelade våra hundar lämnade vi ringen för att sedan få oss ungefär 30 minuter med hundarna. Första minuterna var Rut lite känslig och osäker. Men det släppte snabbt och det kändes till slut bra!
In i finalerna igen, jag var först vilket kändes roligt och lite häftigt! Rut skötte sig bra men verkade ha lite scenskräck...
Vi alla fick göra varsin triangel och sedan var det dags för domaren att ta ett beslut. När det var gjort fick vi in våra egna hundar igen för att bli placerade. Snart var det över! Beslutet var taget...
På en Reservplats fick duktiga Pernilla Lindström ställa sig med sin saluki, som även var Top-6 på Europa utställningen i Slovenien tidigare i år!
Fjärde platsen gick till Josefin Blom med sin amerikanska cocker spaniel, som vann SM för två år sedan! Tredje platsen - och också Brons, gick till slut till mig! Så glad, men ändå besviken, det var ju så nära!
Vann gjorde till slut Sandra Norén Wallin och tvåa blev förra årets vinnare Vilhelmiina Walldén.

Året är snart slut, och detta var min sista tävling som Juniorhandler någonsin! Oj, vad konstigt det låter att säga så. Men ja, det är faktiskt slut nu. Men vilket år jag har haft!

Dragongårdens Kennel
Väntar på vår tur

Dragongårdens Kennel Dragongårdens Kennel
Dragongårdens Kennel
I bedömningen

Dragongårdens Kennel
Dragongårdens Kennel
Top-10

Dragongårdens Kennel
Linnea Sandberg, Jessika Junehall, Pernilla Lindström

Dragongårdens Kennel Dragongårdens Kennel
Jag och Enya i finalen

Dragongårdens Kennel Dragongårdens Kennel
Dragongårdens Kennel Dragongårdens Kennel
Dragongårdens Kennel Dragongårdens Kennel
Dragongårdens Kennel Dragongårdens Kennel
Joker hund; Boston Terrier


Dragongårdens Kennel
Top-5

Dragongårdens Kennel
Dragongårdens Kennel Dragongårdens Kennel
BRONS! Med underbara C.I.B N DK CH FINV-03 NV-06 VWW-10 Thornapple Summer Squeeze "Enya"

Jag kan inte tacka er tillräckligt Anna-Lena och Niklas Munkvall för allt stöd ni gett mig och att jag har fått låna Enya utav er under detta år. Det skulle aldrig ha blivit såhär bra utan er!